Artikler af Carsten Meyer i Københavns Kronik.

Gengivet med forfatterens velvillige tilladelse. © Carsten Meyer.

Indhold:


Københavns Kronik nr. 86, oktober 1999, s. [7]-[8]

[Side 7]

http://www.kkb.bib.dk/middelalder99

af Carsten Meyer

Som det sikkert er de allerfleste bekendt er år 1999 udpeget til året, hvor man vil sætte fokus på middelalderen: Udstillinger, foredrag, byvandringer, koncerter og ikke mindst en lang række nye bogudgivelser har allerede markeret året. Man ønsker med dette initiativ at gøre op med myten om den mørke middelalder, som egentlig var en periode rig på materiel og åndelig kultur.

[Side 8]

Der kun få synlige levn af middelalderens København, men gennem det bevarede kildemateriale kan vi alligevel danne os et ganske godt billede af byen og dens dagligliv.

Litteraturen om København i middelalderen er forholdsvis beskeden og findes spredt i bøger, festskrifter, tidsskrifter og årbøger. For at lette adgangen til denne litteratur har Afdelingen for Historie og Geografi ved Københavns Hovedbibliotek valgt at udgive en bibliografi over København i middelalderen. Bibliografien findes tilgængelig på Internettet på adressen:

http://www.kkb.bib.dk/middelalder99
[senere flyttet til http://stormp.kk.dk/hovedbiblioteket/his/Middelalder/ (red.)]

Bibliografien er emneopdelt, så det er let at finde frem til lige netop det delaspekt af Københavns middelalderhistorie, som man ønsker at beskæftige sig med.

Da Københavns middelalderhistorie imidlertid ikke kan betragtes isoleret, så har vi i et vist omfang medtaget almene fremstillinger om dansk middelalder, især når disse har kunnet bidrage med oplysninger om forhold, som man må formode har været identiske med forholdene i København.

For den der ønsker selv at søge yderligere litteratur om dansk og europæisk middelalderhistorie, findes der en kommenteret fortegnelse over et udvalg af hjælpemidler dvs. bibliografier, håndbøger og fremstillinger, der kan bruges i en sådan sammenhæng.

Det er ligeledes muligt at undersøge hvilket bøger vedrørende middelalderen, som Geografi- og Historieafdelingen råder over, idet man hurtigt og nemt kan klikke sig ind på afdelingens bogbestand.

Endelig har vi samlet en række interessante links fra internettet.

Vi mener vi på denne måde har skabt en nem genvej til den relevante litteratur vedrørende København i middelalderen. De fleste af de nævnte bøger og tidsskrifter kan findes på bibliotekerne eller kan let fremskaffes.